Hvordan vil du ha info?

Close

Testet hjertet før Ironman

13 jan, 2017

Der andre velger å bruke sommeren på rekreasjon og avslapning foretrekker en 38 år gammel friskus fra Vikedal heller et aktivitetsnivå som er egnet til å ta pusten fra de fleste. Da er det greit å vite at helsa tillater alle krumspring. Derfor testet Henning Årekol hjertet på Privatsykehuset.

Henning Årekol lever et aktivt liv. Foruten jobben som sykepleier holder 38-åringen også motivasjonsforedrag over det ganske land og innimellom slagene blir det også tid til trening. Mye trening. Og konkurranser. Knirken. Bokn opp/ned. Ironman. Lista over konkurranser som den energiske mannen hiver seg på i løpet av et år er lang og selv om han som oftest utgjør baktroppen på resultatlistene er det lite å si på den fysiske kapasiteten.
Denne sommeren skal Årekol dessuten sykle til Paris. Sammen med 1600 andre syklister skal han på vegne av Team Rynkeby sykle nærmere 160 mil til Frankrikes hovedstad i løpet av åtte julidager – alt for å samle inn mest mulig penger til forskning på barnekreft. Med kun noen få dagers restitusjon fra Ironman og til den nye styrkeprøven er det fint å vite at kroppens viktigste organ er klar for alle strabasiøse aktiviteter som 38-åringen skal gjennom denne sommeren og løsningen for Årekol ble å teste hjertet hos Privatsykehuset Haugesund.

Testens formål

En hjertetest kan være fornuftig for folk som driver konkurranseidrett med høy intensitet og for amatører som driver for eksempel triatlon eller lignende. Dette gjelder særlig hvis en merker brystsmerter, hjerteuro eller besvimelsestendens i forbindelse med trening. Hvis noen i nær familie har dødd plutselig i relativt ung alder eller mange i familien har hatt hjertesykdom i ung alder bør en også overveie en test.

Innholdet i en hjertetest

Hjertespesialisten vil gjøre klinisk undersøkelse, EKG og om nødvendig også arbeids-EKG og ultralydundersøkelse av hjertet. Disse undersøkelsene kan påvise hjerte- og karsykdom, sykdom i selve hjertemuskulaturen eller medfødt tendens til alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Disse undersøkelsene kan vi tilby på PSH.

ironman2

FKH-spillerne tester hjertet

Blant de som gjennomfører hjertetesten hos Privatsykehuset finner man også spillerne i FK Haugesund. Samtlige spillere i Tippeligaen må gjennomføre hjertescreening som en del av UEFAs krav til helsesjekk hos toppspillere og testen gir dessuten spillerne økt trygghet og sikkerhet omkring sin egen helsesituasjon. Privatsykehuset Haugesund og byens Tippeliga-klubb har derfor inngått et samarbeid om hjertetesting av klubbens spillere.

 

HJERTESJEKK

Hvem bør sjekke om de har risiko for hjerteinfarkt eller hjertesykdom?

Det kan være nyttig med en sjekk hos kardiolog for de som har hjertesykdom i nær familie, samt idrettsutøvere og mosjonister som ønsker å teste om hjertet tåler belastningene ved trening. Det kan også være hensiktsmessig med en hjertesjekk for personer som har høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes mellitus.

Tilbudet er både for de som vil ha en generell hjertesjekk, og for personer som har en eller flere av følgende symptomer:

 • Brystsmerter
 • Hjertebank
 • Uavklart pustebesvær
 • Tungpustet
 • Hevelser i beina
 • Svimmelhets – og besvimelsesanfall

Tilbudet er også for de som ønsker en etterkontroll etter hjerteinfarkt etc

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Legg igjen en kommentar

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.