Hvordan vil du ha info?

Close

Slankeoperasjon ga Thea en ny start

29 apr, 2016

I november 2015 la «Thea» (21) seg under kniven på Privatsykehuset Haugesund. Strålende fornøyd kan hun nå legge flerfoldige år med overvekt bak seg.

Den 21 år gamle studenten er høyreist og elegant, med hvit bluse, svart trenchcoat og hennafarget hår. Det fint proporsjonerte ansiktet er lett sminket. Hun ser energisk ut, og virker komfortabel med å bli fotografert.

I fjor på samme tid var situasjonen en annen.

50 kilo tyngre enn nå, og med en livskvalitet langt under middels.

-Livet mitt var på pause, slår Thea fast.

Snakket ikke om det

Det begynte i 5-6-årsalderen. Hun hadde genene mot seg; lav forbrenning og lavt stoffskifte var en gjenganger i familien. For Thea sin del ble lavt stoffskifte først konstatert da hun var 15 år. Men hun har også hele tiden hatt det hun selv kaller «emotional eating».

-Jeg trøstet meg med mat, men kunne også spise ekstra mye hvis jeg var glad. Og jeg var ikke flink til å spise jevnlig, det ble ofte bare to måltider om dagen, der jeg til gjengjeld spiste veldig mye, forteller hun.

På ungdomsskolen veide Thea over 100 kilo, og fra 10. klasse gikk vektnålen enda mer oppover. Men hun snakket ikke om det. Morens forsøk på å bringe temaet på bane ble også kontant avslått.

-Jeg blokkerte det, og orket ikke tanken på at det var størrelsen min folk så. Å handle klær var helt grusomt, og jeg grudde meg alltid til gymtimene på skolen. Det var ikke det at jeg ikke ville være i aktivitet, men det så bare dumt ut og jeg fikk det jo ikke til uansett, medgir hun.

Gode venninner har hun heldigvis alltid hatt, så hun har aldri vært ensom. Men hun isolerte seg fra resten av verden. Å bli med til noen hun ikke kjente var uaktuelt, for hun hadde jo ikke kontroll over hva de tenkte om størrelsen hennes. Med venninnene var det annerledes.

-Jeg har alltid visst at de ser meg som mer enn akkurat det.

Klar beskjed

Fastlegen var den som måtte komme inn og ta tak i situasjonen. Hun kom utenfra og så det på en annen måte, uten å gå inn i alt det triste og negative overvekten førte med seg. Det ble mer «nå gjør vi det slik».

Fra før hadde Thea prøvd pulvershaker og sykehusdiett for å gå ned i vekt, uten å lykkes.

Hos fastlegen ble slankeoperasjon første gang brakt på banen. Dette var i januar 2015, og Thea veide 149 kilo. De første månedene etterpå klarte hun å gå ned 8 kilo ved å spise hver tredje time og gå en tur hver dag.

I juni tok de kontakt med Privatsykehuset Haugesund. Thea hadde ennå ikke bestemt seg for slankeoperasjon, men kirurgen hun snakket med var veldig direkte.

-Og jeg trengte å høre det, smiler 21-åringen.

Sommeren ble brukt til å finne ut om operasjonen skulle tas offentlig eller privat. Ventetiden kan være lang ved førstnevnte. Thea landet på det siste.

-Jeg kunne ikke vente lenger. Livet mitt var på pause, og jeg visste nesten ikke hvem jeg var lenger.

Tok gastric bypass

9. november lå Thea på operasjonsbordet og fikk utført en gastric bypass.

Dette er en operasjon hvor en stor del av magesekken og en del av tynntarmen blir koblet vekk. Kirurgene lager en liten lomme (20-30 ml) av pasientens opprinnelige magesekk, og kobler resten av tynntarmen på den «nye magesekken».­

Dette gir en tidlig og vedvarende metthetsfølelse, og i tillegg tar tarmen til seg mindre karbohydrater.

Gastric bypass er ifølge Privatsykehusets kirurg Jan-Olof Svard den metoden som er mest vitenskapelig dokumentert og som har vært brukt lengst innen slankeoperasjoner.

En nyere metode er gastric sleeve, der 85 prosent av magesekken fjernes slik at den resterende magesekken får form som et rør eller erme, derav navnet «sleeve». Også her får pasienten en tidlig og relativt vedvarende metthetsfølelse. Metoden er ikke reversibel, men er mer skånsom enn gastric bypass fordi man ikke kobler om tarmene.

-Ved gastric bypass er vektnedgangen større, og vi vet at langtidseffekten er god. Gastric sleeve har lavere risiko for komplikasjoner, men foreløpig er det korttidseffektene en har sett på, forklarer Svard, og føyer til at det i Sverige nå er en pågående studie om de to metodene.

Thea var innlagt på Privatsykehuset Haugesund i to dager i forbindelse med slankeoperasjonen. Den første tiden etter inngrepet var litt tøff.

-Sykepleierne her måtte hjelpe meg mye. Jeg ringte ofte i klokka, og var nok ikke alltid like enkel å ha med å gjøre, smiler hun.

Luftsmerter i skuldrene, sidene på overkroppen og i buken varte en god stund etter operasjonen, og hjemme fikk Thea hjelp av foreldrene.

Planene om å handle julepynt måtte forskyves litt.

Thea slår imidlertid fast at postoperasjons-tiden er noe man glemmer etter hvert.

Endret livsstil

Et rehabiliteringsopphold i Nærland i Sør-fylket i januar hjalp Thea godt i gang med livsstilsendringen som måtte til etter slankeoperasjonen.

-Jeg spiser hver 3. time. Jeg handler inn mat, og er obs på fallgruver som det å ha dårlig tid. Kosten er litt lavkarbo, med fokus på proteiner. Jeg teller ikke kalorier nå, men om ett års tid skal jeg det. Av og til spiser jeg små mengder med tyngre mat, som for eksempel pinnekjøtt på julaften. Ellers tar jeg noen ganger med meg mat når jeg skal ut på festligheter. Jeg må lage mine egne regler, og tenke at det er helt greit, sier hun.

21-åringen veier nå i april 97 kilo, og et foreløpig mål er å komme under 90 kilo. Hun vil ikke gjøre storinnkjøp av klær ennå, siden hun gjerne skal mer ned i vekt, men noen plagg har det likevel blitt.

-Det har vært helt fantastisk å handle klær i størrelse 44 på helt vanlige butikker, stråler hun.

To ganger i uka trener Thea i helsestudio, og i tillegg til en helgestilling i kommunen, skal hun ta eksamen i sykdomslære før sommeren.

Slankeoperasjonen har blitt et viktig vendepunkt i livet for Thea, og hun hadde gjort det igjen.

-Nå går det så fint, så til det kan jeg bare rope ut et ja!

Tekst: Eva Birkeland

Foto: PSH

FAKTA OM SLANKEOPERASJON:

Fedme er et raskt voksende helseproblem som fører til betydelig helserisiko og kortere levetid.

Mennesker med alvorlig overvekt lykkes gjerne gjentatte ganger med å gå ned i vekt, men problemet er at det på lang sikt er svært vanskelig å holde den nye vekten.

For personer med ekstrem fedme er slankeoperasjon den eneste vitenskapelig dokumenterte metoden for å redusere vekten og oppnå varig vektreduksjon når alle andre former for behandling har mislyktes.

Fordelene med slankeoperasjon er:

 • Stort vekttap. De fleste pasienter mister raskt vekt og fortsetter med dette i 18 til 24 måneder etter operasjonen.
 • Nedsatt appetitt. På grunn av redusert produksjon av ”sult-hormoner” opplever pasienten nedsatt sultfølelse.
 • Økt forbrenning. Hormonelle endringer etter operasjonen øker forbrenningen.
 • Bedre kontroll på type2 diabetes. Noen pasienter opplever en fullstendig tilbakegang av diabetessymptomene.
 • Lavere kolesterol
 • Lavere blodtrykk
 • Bedre søvnkvalitet
 • Mindre leddsmerter
 • Bedre bevegelighet
 • Forbedret fertilitet for kvinner
 • Forbedret livskvalitet
 • Økt levealder

Slankeoperasjon på Privatsykehuset Haugesund:

Du blir ivaretatt av et team med kirurg, anestesilege, ernæringsfysiolog, fysioterapeut, psykolog og koordinator.

Ernæringsfysiolog hjelper deg med diett 2-3 uker før operasjonen.

Du ligger inne cirka 1 – 2 dager

Du blir sykemeldt i 2-3 uker etter operasjonen

Vektreduksjonen oppnår du ved å spise små, hyppige måltider. Det er viktig at den maten du spiser inneholder de rette næringsstoffene, og her vil du få god veiledning.

For alle pasienter er prisen på behandlingen fra kr 99.000,-. Inkludert i prisen er 5 års oppfølging fra Privatsykehuset Haugesund. Om du ønsker, kan du få en kostnadsfri vurdering.

Vi har samarbeid med Ressursbank og tilbyr delbetaling.

Klikk her for å ta kontakt med oss i dag!

bestilling

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Legg igjen en kommentar

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.