Hvordan vil du ha info?

Close

På fotballtur to uker etter slankeoperasjonen

14 feb, 2018

   Roald Bådsvik har gått ned ti buksestørrelser.

For snart to år siden så Roald Bådsvik slankeoperasjon som den eneste varige løsningen. I dag er han strålende fornøyd med resultatet

Fotballtilhengeren var for få år siden oppe i over 150 kilo.

-Vekten hjemme gikk ikke lenger enn til 150, men da jeg veide meg på jobben, viste vekten 153 kilo, forteller Bådsvik.

Hvordan det ble slik?

Inntil for 15 år siden trente Bådsvik ganske mye, både håndball og trening på senter. Men en fallulykke ga ham en komplisert og langvarig skade i den ene ankelen. Det ble lite aktivitet og mye og feil mat.

-Jeg jobbet mye i den perioden, og i tillegg var jeg singel. Det ble usunne matvaner, og det var lett å falle for fristelser i butikken på vei hjem fra jobb, sier 46-åringen fra Haugesund.

Vekten gikk sakte, men sikkert oppover. Han gjennomførte flere slankekurer, blant annet middelhavsdiett. Kiloene kom imidlertid alltid tilbake. I 2012 veide han 135 kilo og klarte over en periode å gå ned til 107 kilo. Men ved mer normal livsførsel etterpå klarte han ikke å holde vekten. I tillegg hadde han en smertefull psoriasisleddgikt som tidvis hindret ham i å være aktiv, til tross for at han gikk på medisiner.

 

  Fikk en vekker

Vendepunktet kom da fotballfolk som Asbjørn Helgeland og Knut Netland kom i søkelyset pga sykehusinnleggelser. Helgeland med hjerteinfarkt og Netland med symptomer på det samme. Selv om det viste seg at sistnevnte hadde et friskt hjerte, skremte det Bådsvik at to såpass unge og spreke menn havnet i en sånn situasjon. Selv var han i en langt større risikogruppe.

 

-I tillegg hadde jeg lest at man sjelden klarer å gå ned og vedlikeholde mer enn 10-15 prosent av den opprinnelige vekten. Sammen med det faktum at jeg ikke hadde klart å slanke meg fram til da, ble disse tre tingene utløsende faktorer for å vurdere slankeoperasjon.

46-åringen hadde visst om slankeoperasjoner lenge, men hadde aldri sett på det som et alternativ. For hver slankekur hadde han tenkt at dette var noe han skulle klare på egen hånd. Men nå var han redd for at overvekten skulle gjøre ham syk. Han kjente noen som hadde fått utført slankeoperasjon på Privatsykehuset Haugesund, og henvendte seg der.

-Jeg ville ikke risikere å stå i kø i offentlig helsevesen. Fordi jeg ikke hadde fått livsstilssykdommer, ville jeg nok også havnet ekstra langt bak i køen, sier Bådsvik, som var heldig og fikk ekstra drahjelp fra arbeidsgiver på Hydro.

-Jeg var i kontakt med bedriftslege og fysioterapeut da jeg trengte å bruke vekten på jobben. Og da fikk jeg vite at Hydro kunne betale operasjonen for meg. De har en policy på at det lønner seg mer for alle parter å betale denne typen operasjoner enn at folk kanskje blir sykmeldte. Men jeg hadde betalt selv om jeg måtte. Selv om det er mye penger der og da, hadde jeg nok tjent inn en del av det på sikt med lavere matbudsjett, mener Bådsvik.

 

  -Alt gikk veldig fint, og jeg var sykmeldt kun to uker etterpå.

Etter først å ha gått ned de obligatoriske ti prosentene i vekt, kom Bådsvik til Privatsykehuset Haugesund i juni 2016. Han ble innlagt en mandag, var oppe og gikk i trappene dagen etterpå og ble utskrevet onsdag.

-Alt gikk veldig fint, og jeg var sykmeldt kun to uker etterpå. Jeg gikk deretter rett på ferie, men kunne ha gått tilbake til jobb om det hadde vært aktuelt akkurat da, sier 46-åringen, som er value stream manager på Hydro.

I stedet ble det reise til Tromsø for å stille som supporter på FKH-kamp. Denne gang med bedre plass i flysetet.

-Det var ikke så kjekt å sitte på fly før, spesielt ikke på midtsetet. Setene på kino og fotballkamper var også trange.

Bådsvik har ikke hatt noen komplikasjoner etter operasjonen, som var en såkalt gastric bypass. På magen er det kun noen små arr. Kostholdet i ettertid har bestått av mindre porsjoner enn før, mindre brødmat og mer knekkebrød og mindre fet mat. Sistnevnte er ikke så behagelig å spise og fordøye lenger.

-Jeg var litt redd for ikke å kunne kose meg med mat etter operasjonen, men det går helt fint å kose seg med litt mindre mat også, slår han fast.

Nå veier han 95 kilo, og er fornøyd med det. Han har gått ned ti buksestørrelser. Psoriasisleddgikten er mye bedre med sunnere kosthold, og medisiner er det ikke behov for lenger. De tidligere sure oppstøtene er helt borte.

Bådsvik kan absolutt anbefale slankeoperasjon på Privatsykehuset Haugesund.

-Dyktige kirurger, nytt utstyr og en sykepleier som passer på deg hele tiden. Jeg ble veldig godt ivaretatt, smiler han.

 

Les mer om slankeoperasjoner hos Privatsykehuset Haugesund her.

For timebestilling for gratis og uforpliktende konsultasjon ta kontakt med oss på

telefon 52 70 05 50 eller på post@privatsykehuset.no

 

Les mer om en britisk forskningsrapport om fedme Trykk her. (på norsk)

FAKTA:

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent 75 prosent av menn og 60 prosent av kvinner mellom 40 og 45 år er overvektige eller lider av fedme.

Når vi ser nærmere på hvem som har fedme og hvem som er overvektige, fordeler tallene seg slik: Omtrent 20 prosent av kvinnene og 25 prosent av mennene har fedme, mens 50 prosent av menn og 40 prosent av kvinner går inn under FHIs definisjon av overvekt.

Ifølge FHI lider en person av fedme dersom BMI-verdien passerer 30. I tillegg regnes en person med BMI mellom 25 og 29 som overvektig. Dette er riktignok ikke den eneste målestokken for overvekt  –  kroppssammensetning av muskler og fett spiller også inn  –  men det er en svært god indikator på hvorvidt det er anbefalt om du bør gå ned i vekt.

Skal du finne ut om du har fedme som er eller kan bli et helseproblem, bør du gjøre det sammen med en lege eller annen fagperson.

Fedme og alvorlige sykdommer

Ikke overraskende viser rapporten at fedme øker faren for alvorlige helseplager:

Type 2-diabetes

Hjerte- og karsykdommer

Flere typer kreft

Pustestopp om natten (søvnapné)

Slitasjegikt i hofter og knær

Stigmatisering, psykiske plager og mistrivsel

 

Kilde: lhl.no (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke)

 

  • 70
  •  
  •  
  •  
  •  

Legg igjen en kommentar

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.