Hvordan vil du ha info?

Close

Nå kan jeg gjøre alt jeg drømte om

04 jan, 2017

Først var Monica Folgerø Jacobsen livredd for overvektskirurgi. Så fikk hun en aha-opplevelse etter besøk hos kirurgen. Resten er en solskinnshistorie.

41-åringen fra Haugesund har aldri vært så sprek som hun er nå.

I januar 2016 la hun seg under kniven for en gastric bypass på Privatsykehuset Haugesund. Noe hun priser seg lykkelig over at hun turte å gjøre.

Veien dit har imidlertid vært kronglete.

-Jeg hadde alltid vært slank, helt fram den første graviditeten i 2006. Da la jeg på meg masse, og etter fødselen fikk jeg påvist lavt stoffskifte. Dette hadde nok ligget latent, mange i familien min har lavt stoffskifte, men hos meg var det nok svangerskapet som utløste det, sier Monica.

Mange år med jojo-slanking og vidunderkurer fulgte etterpå. Som hos mange andre, var det ikke selve slankingen som var problemet, men det å leve normalt og holde vekten nede etterpå.

-Jeg spiste ikke veldig mye, men hadde kontorjobb og var lite aktiv fysisk. Og for hver gang jeg la på meg igjen etter en slankekur, kom det alltid noen kilo ekstra. Det ble en psykisk belastning, og jeg som vanligvis er utrolig sosial, fant alltid en unnskyldning for ikke å være med på ting. Jeg hadde lyst til å gå på handlesenter eller på byen, men følte meg ikke vel slik jeg så ut.

Var mye syk

Monica hadde folk rundt seg som nevnte overvektskirurgi, om det kunne være noe for henne. Men hun var helt imot det den gangen.

-Jeg hadde blant annet hatt to tøffe fødsler som endte med keisersnitt, og tenkte det var uaktuelt å velge en såpass alvorlig operasjon, sier hun.

Så begynte hun å få episoder med press i brystet. Blodtrykket viste seg å være høyt, og hun måtte begynne med medisiner. På farssiden har enkelte fått hjerteinfarkt i ganske ung alder, og Monica syntes hele situasjonen var litt skremmende. Generelt var hun mye syk da hun var overvektig. I samråd med fastlegen fant hun også ut at forbrenningen var blitt for lav etter alle slankekurene, i tillegg til det lave stoffskiftet.

Sommeren 2015 veide hun 116 kilo. Samtidig hadde hun lest at Privatsykehuset Haugesund skulle begynne med overvektskirurgi.

-Det var da jeg begynte å tenke: Skal jeg? Jeg var livredd ved tanken på det, og det var mannen min også. Men jeg kom fram til at jeg i hvert fall kunne snakke med kirurgen. På det tidspunktet var jeg deprimert og følte at jeg somlet bort livet mitt. Jeg hadde to jenter, og ville så gjerne være med dem ut for å springe i skogen og leke. Istedenfor var det så vidt jeg klarte å ta meg sokkene selv, sier Monica.

Møtet med kirurgen på Privatsykehuset høsten 2015 ble et vendepunkt. Han forklarte hva som kunne skje i forbindelse med inngrepet, men forklarte også hvorfor. Og det ga en aha-opplevelse for Monica.

-Jeg bestemte meg rett etter det. Mannen min støttet meg også, og har vært helt fantastisk hele veien, slår Monica fast.

Hun meldte seg på en facebook-side for overvektsopererte, og snakket med rundt 50-60 personer. Og fant ut at de som var i lik situasjon som henne, hadde det gått bra med. De små tingene de hadde etter operasjonen kunne fint leves med. Og var mye bedre enn å gå rundt med høyt blodtrykk.

Kom raskt i form

41-åringen ble mer nervøs etter hvert som operasjonen nærmet seg. Etter to uker på pre-operasjonskur, kom operasjonsdagen, som var 18. januar 2016.

Operasjonen gikk veldig fint. Hun ble syk etterpå på grunn av narkosen, og ble værende på Privatsykehuset en dag ekstra på grunn av det. Oppfølgingen hun fikk av leger og sykepleier får hun ikke skrytt nok av.

-Legene kom også på tilsyn om natten, og en sykepleier satt hos meg hele natten mens jeg brakk meg. Jeg følte meg veldig ivaretatt.

En blir sett og fulgt opp på en helt annen måte enn i offentlig helsevesen, mener Monica.

monicafj7-kopi-lite

Hun kunne fått overvektskirurgi via det offentlige, men følte det var tryggere å ta det privat, i tillegg til at det er kortere ventetid.

Kort tid etter hjemkomsten fra sykehuset var Monica i fin form igjen. Hun tok pulver for å få i seg nok proteiner, noe hun drikker fortsatt den dag i dag. Kirurgen mener det har vært effektivt for henne. Hun har ikke hatt noen problemer overhodet med kostholdet, er kun litt forsiktig med melk om morgenen. At hun blir kvalm av større mengder sukker eller fett, ses ikke på som et problem  –  det er heller en fordel.

Vekten har gått sakte og sikkert nedover, og til nå har hun tatt av 32 kilo.

-Jeg skal ned 9 kilo til, men utover det er jeg ikke så opphengt i vekten. Det er viktig at både kroppen og hodet følger med i prosessen, slår Monica fast.

I dag er hun veldig aktiv, og går eller springer i skogen med kongepuddelen familien anskaffet seg i vår. Også i den store hagen herjer hun rundt med både hund og unger. I romjula stod hun på ski på fjellet. Aldri før har hun vært så sprek som nå. I ti-årsdagen til eldstedatteren arrangerte hun quiz i skogen.

-Sånn er det jeg vil være, en sånn mor. Nå får jeg gjøre alt jeg drømte om og misunte andre for, smiler Monica fornøyd.

 

 Faktaboks:
  • Privatsykehuset Haugesund tilbyr gastric bypass og gastric sleeve.
  • Det er kort ventetid og god oppfølging
  • Vil du ha en konsultasjon? Det er gratis og helt uforpliktende. Ring oss i dag på tlf. 52 70 05 50.

Lurer du på om overvektskirurgi er et alternativ for deg?

Klikk her for å ta kontakt med oss i dag!

bestilling

  • 22
  •  
  •  
  •  
  •  

Legg igjen en kommentar

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.