Myter og fakta

Hva er fakta og hva er bare myter om vekten vår?

Det florerer av myter og usannheter om helse og overvekt. Dette vil vi sette en stopper for og gjør vårt for å spre fakta. Les deg opp her; du får deg helt sikkert noen overraskelser!

Man kan ikke drikke kalorier.

MYTE: Mange drikker er faktisk skikkelige kaloribomber og kan ødelegge for vektnedgangen. Et glass med appelsinjuice er 86 kcal, Cappuccino er opp mot 250 kcal og en iste kan være opp mot 200 kcal.

Diabetes 2 kan ikke forebygges.

MYTE: Dersom man er aktiv mer enn fire timer i uken har du mindre sjans for å utvikle diabetes type 2. I noen tilfeller er gener årsaken, men for det meste vil jevnlig mosjon virke forebyggende.

Kroppen vil alltid forsøke å få tilbake kiloene den har mistet.

FAKTA: Kroppen vår er bygget for overlevelse og forplantning. Rask vektnedgang oppleves som et tap for kroppen. Dette styres av hormoner, og kroppen vil hele tiden forsøke å gjenvinne de kiloene den har tapt. Ved overvektskirurgi nullstilles kroppens referansevekt og gir deg et bedre utgangspunkt for å lykkes med vekttapet.

Verdens helseorganisasjon slår fast at overvekt er den mest neglisjerte helsetrusselen og et stort samfunnsproblem.

FAKTA:I løpet av kort tid har overvekt overtatt som et av verdens største helseproblem, og utviklingen fortsetter i feil retning.

USA er verdens mest overvektige nasjon.

MYTE: Dette er en velkjent myte. I USA har 30% av befolkningen BMI over 30 (kategori: fedme). Landet som troner på toppen av denne skalaen er den lille stillehavsøya Nauru hvor hele 94,5 % av befolkningen er overvektige.

Alkohol er ikke fetende.

MYTE: Alkohol inneholder mye sukker, og har et svært høyt kaloriinnhold. Dessuten er det vanlig å bli sulten av alkohol, noe som fører til at mange spiser mer enn de egentlig behøver.

Overvekt skyldes utelukkende våre gener.

MYTE: Selv om gener spiller en rolle er det sjelden at det er arvelige faktorer som avgjør vår vekt. Livsstil er den viktigste årsaken til overvekt.

En livsstilsendring kreves for å opprettholde vekttap etter overvektskirurgi.

FAKTA: Mange tror operasjon for å fjerne overvekt er en quick fix og at pasienten slipper billig unna. Dette er en myte. Det krever en helomvending fra pasientens side, med eget vekttap, mosjon, livsstilsendring og dedikasjon livet ut. Overvektskirurgi er effektivt og varig, men ikke enkelt for den opererte og ikke uten egeninnsats i forkant og ettertid.

Sammenlignet med 1970 er gjennomsnittsvekten i dag 10 kilo høyere.

MYTE: Dette er dessverre en myte. Sannheten er at gjennomsnittsvekten har økt hele 20 kilo siden 1970.

Overvektskirurgi bør være siste utvei i kampen mot overvekt.

FAKTA: Overvektskirurgi er ikke alternativet for deg som har lagt på deg noen kilo. Som all annen kirurgi er det ikke risikofritt, og det stilles strenge krav til pasienten. Overvektskirurgi er for mange redningen, men det skal også være et siste alternativ når alt annet har mislyktes.

Test hvor mye du har lært med denne quizen!

Sliter du med overvekt? Hvis du vurderer operasjon som et alternativ for deg er du hjertelig velkommen inn til en uforpliktende samtale med oss. Sammen finner vi ut om operasjon kan være det riktige alternativet for deg.

Ring oss i dag på tlf. 52 70 05 50