Kvittet seg med 8 kilo hud på magen

24 mar, 2017

Etter å ha gjennomført en omfattende og vellykket slanking, satt Anne Sandve igjen med store mengder overflødig hud på magen. Det bestemte hun seg for å gjøre noe med.

Lettelsen er stor etter operasjonen hun tok på Privatsykehuset Haugesund i juni 2016.

Vi ser på bilder tatt før inngrepet, og Annes mage bærer kraftig preg av et vekttap på hundre kilo, i tillegg til flere svangerskap.

-Se, hvordan jeg så ut, utbryter hun.

41-åringen fra Karmøy syns det har vært tungt både fysisk og psykisk å bære på all den ekstra huden. Ubehagelig å gå med når alt henger og disser, og tungt for ryggen. Og ikke minst skamfullt.

Fra naturens side er hun høy og litt kraftig bygd. Som ung fikk hun spiseforstyrrelsen bulimi, noe hun fikk hjelp for.

-Men jeg klarte likevel ikke å stoppe å spise. Det ble for mye, og jeg har nok alltid brukt mat for å dempe følelser, sier hun.

Slanket seg lenge

Det sterke ønsket om å bli mor gjorde at Anne i 2005 for alvor satte i gang en slankekur.

-Bortsett fra en periode med lavkarbo, spiste jeg vanlig mat. Jeg gikk turer og deltok på bassenggym sammen med andre i lignende situasjon som meg, sier hun.

Også i svangerskapet gikk hun ned i vekt. Det samme gjorde hun mellom og i de neste svangerskapene.

I 2012/2013 sa hun seg fornøyd med slankekuren, etter å ha gått ned hele hundre kilo. Etterpå begynte den beinharde jobbingen med å holde vekten, noe Anne klarte fint. Det hun ikke kunne gjøre noe med, var all den løse huden som var igjen etter det store vekttapet.

-Jo mer jeg gikk ned i vekt, jo verre ble huden. Jeg følte at jeg var kommet bare halvveis i mål med slankingen når jeg så meg i speilet. Og dette kunne jeg ikke fikse selv.

Anne før operasjonen.

Anne etter operasjonen.

Fikk først avslag

Anne søkte offentlig helsevesen om å få fjernet huden, men fikk avslag.

Hun ble mer og mer fortvilet over situasjonen, og skammen over eget utseende var stor. I 2015 ble hun gravid med tvillinger, og hun minnes ikke ultralydtimene bare med glede.

-Jeg hadde både kulemage og hengemage, og det var så flaut å måtte løfte opp de store magefoldene for at de skulle komme til med ultralydapparatet, sier hun.

Å gå på treningssenter med mange kilo overflødig hud våget hun ikke.

Til slutt klarte hun ikke mer, og tok kontakt med Privatsykehuset Haugesund for å få vurdert muligheten for offentlig operasjon på ny.

-Jeg ringte Linda Paparazzo, og hun tok meg inn med en gang. Her på Privatsykehuset Haugesund så de hele meg som den personen jeg er. De så mennesket bak, og all ære til dem for det, understreker Anne.

Da kirurgen på PSH så hvor ille det stod til med pasienten, endte det med at hun likevel fikk dekket operasjonen av offentlig helsevesen.

7,6 kilo hud fikk 41-åringen fjernet på magen, og i tillegg 1,6 kilo hud på ryggen.

Sommerplaner

-Mange er i samme situasjon som Anne, sier daglig leder Turid Staveland Nygaard på Privatsykehuset Haugesund.

-De får gjerne høre at de må være takknemlige for å ha gått ned i vekt. Men de er ikke ferdigbehandlet før de har fått vekk den overflødige huden som hemmer dem. Dette er ikke  bare kosmetisk, det er også et inngrep med medisinsk indikasjon, sier hun.

-Det er tungt for ryggen når en har masse overflødig hud på magen. I tillegg får man lett sopp og eksem mellom hudfoldene, forklarer Anne.

Det er en stor operasjon hun har gått gjennom. Kirurgene har gjort et såkalt t-snitt, og det er vanlig å ha vondt en stund etterpå. Men for Anne spilte dette en liten rolle. Det samme gjelder arrene etter inngrepene.

-Arrene er en bagatell, de bærer jeg med stolthet, og de blir finere og lysere med tiden, smiler hun.

I dag lurer folk rundt henne på hva hun har gjort med seg selv, og de sier at hun stråler. Anne er takknemlig for alt hun kan gjøre nå, som ikke var mulig før. Alt fra å ta sit-ups til det å kunne ha ungene helt inntil seg. Det er enklere å være mamma nå, og hun ser ekstra mye fram til sommeren:

-Da skal jeg trille tur med tvillingene, og ha på meg en tynn t-skjorte, sier hun med et stort smil.