Hvordan vil du ha info?

Close

Sterilisering kan gi bedre samliv

16 jun, 2015

Som mange av sine venninner begynner hun med p-piller i tenårene. Hun går inn og ut av noen forhold før hun treffer Han og etablerer seg. Hun blir 30 og ønsker seg barn. Det tar lengre tid enn hun trodde. Frustrasjon. Så kommer babyen. Lykke og frustrasjon. Etter spedbarnsperioden er hun i gang med pillen igjen. Glemmer seg ut av og til. Hun tenker ofte at det føles urettferdig at han slipper alt ansvaret for prevensjon. Det hender hun blir litt sur for det. Hun blir gravid igjen.

Det går ti år. Han er 43 år, paret har to gutter i skolealder. Han har bestemt seg for at han ikke ønsker seg flere barn. Har brukt de siste ti årene på unger. Elsker dem over alt på jord men orker ikke en baby til. Hun er enig, men det føles rart. Han vurderer sterilisering men er redd for at det er vondt. Vil alt fungere som normalt? Vil han miste en del av manndommen?

Han tar inngrepet, det er gjort på en times tid. Det var ikke vondt, men i dagene etter er han litt øm og hoven. Som dagen etter kamp, da han spilte juniorfotball og fikk en i ballene.

Hun er endelig fri fra pillen. Det føles som en lettelse, og hun tenker at det var fint at han tok ansvar. Alt fungerer – og ser ut som før. Etter avgjørelsen opplever de tettere bånd til hverandre, og samlivet tar seg opp. Han har forpliktet seg enda mer til henne og barna. De føler seg friere, kanskje fordi han kan ikke starte en ny familie med en yngre kvinne.

Dette er en ganske typisk historie basert på et virkelig par. Andre par kan naturligvis oppleve inngrepet annerledes. Vi i PSH erfarer at noen menn har lite kunnskap om sterilisering og baserer sine holdninger på fordommer. Det vi med sikkerhet kan si, er at inngrepet ikke påvirker dine fysiske evner i senga. Det har ingen påvirkning på hormoner, og det som kommer ut ser akkurat likt ut som tidligere. De fleste opplever lite eller ingen smerte. Det emosjonelle aspektet varierer, men de aller fleste er tilfreds med valget og mange opplever en forbedring i samlivet.

Hva mener du om sterilisering som prevensjon?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •