Gastric Sleeve

Hva er gastric sleeve?

Gastrisk sleeve er en fedmeoperasjon hvor store deler av magesekken fjernes. Dette er en operasjonsmetode hvor en fjerner ca 85 % av magesekken og som etterlater en rørformet magesekk som rommer langt mindre enn før. Dette gir et mye mindre volum i magesekken og gjør at du raskere blir mett. Du vil måtte endre matvanene dine og spise mindre porsjoner. Inntak av for store mengder mat for fort vil medføre ubehag og i verste fall brekninger og oppkast.

Inngrepet gjøres laparoskopisk, det innebærer noen få, små snitt i bukveggen hvor det føres inn instrumenter og kamera som gir oversikt over inngrepet. Kirurgiske stifter brukes til å lukke den gjenværende delen av magesekken. Fordi en del av magesekken fjernes, går det ikke an å gjøre om igjen inngrepet.

Hvordan blir det etter operasjonen?

Vektreduksjonen oppnår du ved at du spiser små hyppige måltider. Det blir viktig at den maten du spiser inneholder de rette næringsstoffene. Du vil få god veiledning på hva dette innebærer før, under og etter operasjonen.

Du må forvente noe magesmerter og vil trenge smertestillende den første uken etter operasjonen. Kuttene som er gjort i bukveggen kan være ømme og såre. Fordi operasjonen gjør magesekken din mindre, vil du bli tidligere mett når du spiser. Maten vil også tømme seg raskere over i tynntarmen, hos noen for raskt, noe som gir det som kalles dumping syndrom. Det kan medføre diare og få deg til å føle deg svak, litt skjelven og kvalm. Det kan også gjøre det vanskelig for kroppen din å få nok næring.

Litt etter hvert vil du bli i stand til å spise fastere føde. Det er viktig at du er omhyggelig med å tygge maten godt, samt å stanse å spise når du føler deg oppfylt. Det krever en ganske dramatisk omstilling fordi du føler deg oppfylt langt tidligere enn du er vant til. Hvis du ikke tygger maten godt, eller du ikke stanser å spise tidlig nok, vil du oppleve ubehag eller kvalme og kan måtte kaste opp. Om du drikker mye kaloririk væske som sukkerbrus eller fruktjuice, kan det være at du ikke går ned i vekt. Hvis du hele tiden overspiser, så vil magesekken din tøyes ut. Og hvis den gjør det, så vil du ikke ha noen nytte av operasjonen.

 

Nytt Helsehus

PSH holder til i det nye Helsehuset midt i Haugesund sentrum
>>

Fakta

 

  • Du ligger inne ca 1 – 2 dager
  • Sykemeldt i 14 dager etter operasjonen
  • Vi har samarbeid med Resursbank (rentefritt lån 1 år) og tilbyr delbetaling

 

Kan vi hjelpe deg?
Vi besvarer gjerne dine spørsmål.