Gastric Bypass

Ved gastrisk bypass lager kirurgen en liten magelomme (20-30 ml). Lommen fungerer som en liten kanal mellom spiserøret og tarmen. Når man er nyoperert, er det forholdsvis trangt i koblingen mellom den lille magesekklommen og tarmen. Etter hvert utvides denne, og det blir enklere å øke størrelsen på porsjonene.

En av grunnene til at porsjonene er så små den første tiden etter gastrisk bypass er at tarmen må tilpasse seg kaloritilførsel direkte til tarmslimhinnen. Dersom du spiser for fort, for mye eller for energitett mat (fett og sukker), vil det resultere i såkalt dumping. Dumping er et fysiologisk fenomen der det trekkes inn væske fra blodbanen til tarmen for å skille ut mat med for høy energitetthet. Dumping opptrer hos ca. 75% av alle pasienter som har fått utført gastrisk bypass, men avtar gjerne med tiden.

En annen grunn til at man reduserer størrelse på porsjonene etter gastrisk bypass, er at signalsystemet for sult og metthet endrer seg. Dette kan gi nedsatt appetitt, slik at man må minne seg selv om å spise. Smaken kan også forandre seg, slik at man får endrede smakspreferanser. Man kan for eksempel bli mindre lysten på fet mat og mer følsom for matlukt.

Mengden kalorier som kan tas opp blir noe mindre, spesielt etter fete måltider.  Avføringen vil da bli lys, illeluktende og vanskelig å skylle ned. Det at kroppen tar opp mindre energi (kalorier) er imidlertid ikke den største grunnen til at du går ned i vekt. Tarmen har stor reservekapasitet, og mesteparten av kaloriene vil bli absorbert lengre ned i tarmen.

 

Nytt Helsehus

PSH holder til i det nye Helsehuset midt i Haugesund sentrum
>>

Fakta

  • Du ligger inne ca 1 – 2 dager
  • Sykemeldt i 14 dager etter operasjonen
  • Vi har samarbeid med Resursbank (rentefritt lån i 1 år) og tilbyr delbetaling

 

Kan vi hjelpe deg?
Vi besvarer gjerne dine spørsmål.