Fra tissetrengt og trøtt til opplagt og fornøyd?

08 jul, 2019

Sommeren er tiden for late dager, feriereiser, men også for å ta beslutninger som kan påvirke livet etter sommeren – høsten, vinteren, våren – ja, resten av livet. En av disse beslutningene kan være å få slutt på vannlatingsplager, svak stråle og nattlige vannlatinger – dette som følge av lidelsen «forstørret prostata». På Privatsykehuset Haugesund har de god erfaring med denne pasientgruppen.

God pleie, omsorg og restaurantmiddag

Privatsykehuset Haugesund har siden 2003 vært et offentlig, godkjent sykehus. Det ligger midt i Haugesund sentrum, i stilrene lokaler, fra 2015. Med tre operasjonsstuer og 12 sengeplasser får pasientene god oppfølging og pleie – på rommet har de TV og til middag står mat fra en lokal restaurant på menyen. For å komme til trenger man kun en henvisning fra sin fastlege.

– Ved Privatsykehuset Haugesund kan pasienter komme direkte – kun med henvisning fra fastlege – for å få en vurdering av sykehusets erfarne kirurg, Jan Nagelhus. Dette betyr at pasienten får hurtig behandling til offentlig takst, slik som på Helse Vests egne sykehus, sier daglig leder ved Privatsykehuset Haugesund, Turid Staveland Nygaard.

Hyppig vannlating, urolig partner og sosialt ubehag

Plagene som følger med «forstørret prostata» er flere. Pasientgruppen som lider av dette  er plaget med hyppig vannlating og vanskeligheter med å tømme blæren. Flere må stå opp om nettene – og det er ikke uvanlig å måtte gå på toalettet 10-20 ganger hver natt. Dette forstyrrer både ens egen, men også en potensiell partners søvn. Fordi mange av pasientene venter for lenge med å bli utredet av lege ender flere av dem med å måtte gå med kateter i ventetiden, frem til operasjonen. Turid Staveland Nygaard, vektlegger også det sosiale ubehaget og bekymringene pasientene har, som følger med lidelsen.

– For disse pasientene er det sosialt vanskelig å ha «forstørret prostata» – da de til enhver tid må ha et toalett i nærheten. De fleste av oss har vært på en konsert eller et kinobesøk og følt på ubehaget om vi har måttet gå må på toalettet en gang i løpet av forestillingen. Man må famle seg forbi seteradene og det oppleves forstyrrende for det øvrige publikummet. For denne gruppen pasienter holder det ikke med ett toalettbesøk gjennom et besøk på kinoen eller konserten, de må gå flere ganger. I tillegg til å bære med seg bekymringen om at de er til sjenanse for andre er de alltid opptatt av hvilke toalettfasiliteter som finnes der de ferdes.

Kort ventetid og dekket reise

En avtale, som er gjort med Helse Vest, gjør at pasienter med «forstørret prostata» kan opereres ved Privatsykehuset Haugesund – kun med henvisning fra sin egen fastlege. Ventetiden er kort og man får en rask vurdering av en erfaren lege.

– Det er veldig lange køer rundt om landet på dette området. Pasientene som kommer til oss kommer ikke bare fra Helse Vest, men fra hele landet, sier Staveland Nygaard.

Pasientene som kommer til Privatsykehuset for å få hjelp er hjemmehørende ulike steder i landet. På grunn av fritt sykehusvalg kan man få dekket reise til seg selv og ledsager til behandlingsstedet via ordningen som kalles «Pasientreiser».

– Det gjør at alle kan få komme til hvor det er lite kø, uten å måtte betale for dyre reiser selv, sier Staveland Nygaard.

Om sommerferien er tidspunktet for at du, eller en du kjenner, tar en beslutning som kan gjøre livet enklere kan vi nås på tlf: 52 70 05 50 eller på e-post: post@privatsykehuset.no.