Fornøyd med magen etter bukplastikk-operasjon

03 mar, 2016

Ann Kristin Spångberg synes 25 år med stor hengemage var nok. Med bukplastikk har hun fått tilbake sin normale figur.

-Se så fint det ser ut, sier Ann Kristin, idet hun viser fram magen.

-Og det er noen utrolig flotte sting, som nesten ikke vil vises om ett års tid, smiler hun.

Tre måneder har gått siden 49-åringen fikk utført bukplastikk-operasjon på Privatsykehuset Haugesund. Hun har så smått begynt å trene i helsestudio igjen, og regner med å være i full vigør om kort tid.

Tre fødsler med ett års mellomrom gjorde sine utslag på magen til Ann Kristin. Etter dette fulgte også mange år med såkalt jojo-slanking, der det endte med at hun la på seg mer for hver gang. Til slutt resulterte imidlertid et vellykket slankekurs i en vektnedgang på 35 kilo.

Før Etter
Ann Kristin før operasjon Ann Kristin etter operasjon

Hadde delt magemuskel

Ann Kristin Spångberg visste allerede ved starten av slankekuren at den store magen måtte gjøres noe med.

15. november i fjor lå hun på operasjonsbordet hos plastikk-kirurg for å få utført en bukplastikk.

En bukplastikk er et inngrep hvor kirurgen fjerner fett og overflødig hud og syr magen sammen igjen, nesten helt uten arr. Det er også ganske vanlig at svangerskap har ødelagt og delt magemusklene, og dette vil ikke kunne heles naturlig. Da syr kirurgen i tillegg magemusklene sammen. I mange tilfeller flyttes også navlen, for et mer ungdommelig resultat. Til sammen tar inngrepet mellom to og tre timer.

Ann Kristin Spångberg kjente ikke spesielt mye til selve inngrepet før hun kom til Privatsykehuset Haugesund.

-Jeg ville ikke snakke med andre som hadde gjort det, og søkte heller ikke på nettet. Jeg så bare fram til å få det gjort, smiler hun.

Hun visste heller ikke at hun hadde delt magemuskel etter de tre tette graviditetene.

Nå i ettertid forteller Ann Kristin mer enn gjerne om bukplastikk-operasjonen.

-Jeg har fått et T-snitt, og de har fjernet 2,3 kilo hud og fett fra nederst på magen og helt opp til ribbeina. Og så er magemuskelen sydd sammen, sier hun.

Litt uvant helt i starten var det at navlen ble flyttet, men ellers kjennes alt helt riktig.

-Det er «min mage», bekrefter Ann Kristin.

God oppfølging

49-åringen snakker varmt om behandlingen hun har fått på Privatsykehuset Haugesund.

-Jeg kom raskt til, og fikk veldig god oppfølging både mens jeg lå inne og etterpå. Personalet er fantastisk flinke og kjekke.

Strålende fornøyd er Ann Kristin også med de nye mulighetene hun har fått til å handle klær.

-Jeg var ikke av typen som var redd for å gå i bikini da jeg var stor, og hadde heller ikke behov for å gjemme meg i store klær. Men det var jo vanskelig å finne klær som passet, sier Ann Kristin.

Nå veier hun 68 kilo, har normal størrelse på magen, og kan handle de klærne hun vil.

I tiden etter operasjonen har formen blitt bedre og bedre fra uke til uke. Det gode resultatet er alt som betyr noe nå.

-Jeg hadde gjort dette igjen, garantert, avslutter hun fornøyd.

FAKTA om delt magemuskel:

• «Rectus diastase» oppstår når magemuskelen har delt seg i forbindelse med et svangerskap, og ikke trukket seg tilbake.
  • Rectus abdominis er muskelen som gir mest etter, og som gjør at det oppstår et mellomrom mellom magemusklene. De andre musklene er intakte, men noe utstrakte.
  • Ømhet og smerter i magen kan forekomme, og samme hvor mye en trener vil ikke magen trekke seg tilbake til normal størrelse.
  • Kvinner som er gravide med tvillinger eller som føder en stor baby er spesielt utsatt for å få rectus diastase.
  • Lave kvinner får det også oftere påvist da de må skape mer plass til babyen enn høye kvinner.

Magemuskel

Før graviditet ingen Diastases  Gravid Diastases      Etter graviditet Diastases

Tekst: Eva Birkeland

Foto: PSH