Hvordan vil du ha info?

Close

Fordommer: Hvem skal vi stole på?

25 jun, 2015

«En normalt bygget sannhet lever i regelen en 17-18, høyst 20 år. Sjelden lenger.»
Ibsen: En folkefiende, 1882

Hvem bestemmer hva som er akseptabelt og ikke? Og hvorfor er det så belastende å være forut for sin tid med hensyn til normer og fordommer?

På 60-tallet var det uhørt for gifte kvinner å bruke selv moderate mengder sminke eller å gå med trange eller bare knekorte skjørt. I hvert fall hvis de ikke var på fest. Tidligere rammet fordommene enda mer uskyldige tilpasninger av utseendet, som at kvinner gikk med langbukser eller at menn lot håret vokse seg halvlangt.

Samfunnet er fremdeles gjennomsyret av fordommer – ofte i strid med enhver fornuft. Da Henrik Ibsen skrev skuespillet En folkefiende på 1880-tallet, var «den forbannede kompakte, liberale majoritet» selve hovedproblemet. Et flertall som dømmer over individet og hindrer det i å ta riktige valg. Her er det mye å hente. I dag blir mange overvektige mer eller mindre stilltiende bebreidet for at de “ikke bare slanker seg” eller begynner å trene. En operasjon som kan gjøre livet bedre, blir ikke anerkjent av alle de som har “normale” kropper og ikke forstår seg på problemet. For den det gjelder, kan en operasjon være nettopp det rådet han får fra legen sin. Hvem har da rett, den det faktisk angår og legen hans, eller alle de som forhåndsdømmer uten kunnskap?

Tilsvarende kan forskjellige kosmetiske inngrep være gjenstand for fordommer. Hvorfor skal naboen få aksept for å endre på utseendet sitt, hvis man selv ikke gjør det? En enkeltperson som går foran, må altså regne med å bli motarbeidet av fordommene til flertallet. Men samtidig forsvinner fordommer nettopp fordi ansvarlige enkeltindivider har mot nok til å stå for sine valg, slik at flere begynner å gjøre det samme.

For den enkelte som treffer et valg for eget velvære og egen helse, blir det avgjørende å velge hvem man skal lytte til. Legene og kirurgene som utfører plastisk kirurgi, har høy faglig anerkjennelse for deres presisjon og medisinske dyktighet. I tillegg kjenner de resultatene for folk som tidligere har vært pasienter. Skal man lytte til denne fagkunnskapen, eller skal man la seg styre av mannen i gata som fordømmer andre helt til verden beviselig har gått videre?

Hva synes du om plastikkirurgi?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •