Hvordan vil du ha info?

Close

En investering for livet

02 mar, 2018

 

 

Jorunn Saltveit har gått ned nærmere 30 kilo, og angrer ikke et sekund på at hun valgte slankeoperasjon.

Nå har 53-åringen fra Torvastad nettopp kommet under 70 kilo, og vil kun ned noen få kilo til.

Avgjørelsen om slankeoperasjon ble tatt i januar 2017. Jorunn og ektemannen var på ferie i Thailand, der de leste på nett om en person som hadde vært gjennom en vellykket slankeoperasjon på Privatsykehuset Haugesund.

-Vi snakket mye om det, og min mann skrev etter hvert en mail til PSH med forespørsel om konsultasjon, sier Jorunn, og føyer til at de hadde vært innom temaet operasjon flere ganger tidligere.

Jorunn Saltveit hadde noen kilo ekstra allerede på barneskolen, men etter graviditet nummer tre i voksen alder ble hun overvektig.

-Det var da alle slankekurene begynte. Jeg har både gått på slankekurs og slanket meg på egen hånd, uten varig resultat. Det hele eskalerte da jeg sluttet å røyke for fire år siden, forteller hun.

I januar i fjor var vekten 97 kilo fordelt på 1,64 meter og selvbildet var ikke på topp. Rett etter ferien i Thailand møtte Jorunn opp til konsultasjon på Privatsykehuset Haugesund.

-Jeg diskuterte det litt med min mann etterpå, og så bestemte jeg meg, sier hun.

  Over all forventning

I februar 2017, rundt en måned etter første konsultasjon, fikk Jorunn sin gastric bypass-operasjon. På forhånd hadde hun bare fortalt det til sine nærmeste og til jobben på Euro Supply.

-Det er litt fordommer mot slike operasjoner, og jeg tenkte det var bedre å fortelle det etterpå., sier hun.

Allerede dagen etter operasjonen reiste 53-åringen hjem. Hun fikk smertestillende medikamenter operasjonsdagen og påfølgende morgen, og etter det kjente hun ingenting. Senere har det heller ikke vært noen plager.

-Det har virkelig gått over all forventning, så dette kan jeg trygt anbefale, smiler hun.

Kirurg Jan Olof Svard sier at de aller fleste som blir slankeoperert på Privatsykehuset Haugesund har samme opplevelse som Jorunn.

-Generelt kan vi si at pasientene har få eller ingen plager etter operasjonen og går raskt ned i vekt. Ved Privatsykehuset Haugesund legger vi vekt på at pasienten er godt forberedt på hva som kreves etter operasjonen. Selv om det er en veldig effektiv behandling for overvekt, er det ingen quick fix. For et vellykket resultat er det en forutsetning at pasientene gjør de nødvendige endringene, spesielt når det gjelder kosthold både før og etter operasjonen, forklarer Svard.

De første ukene etter operasjonen måtte Jorunn først spise moset mat før hun kunne gå over til vanlig mat. I dag er porsjonene mindre enn før, og hun tåler ikke så godt fet mat.

-Det går fint å spise mindre fet mat, og jeg har ikke lyst på det heller. Pommes frites stekt i frityr vokser bare i munnen. I desember gruet jeg meg litt til jul på grunn av all den fete maten. Men jeg spiste mindre pinnekjøtt, og vi hadde fisk og kalkun dagene etter julaften, noe som også gikk helt fint.

 

  Venn med speilet

53-åringen trener et par ganger i uka, og satser på å gå flere turer når våren kommer. Hun trente da hun var overvektig også, selv om alt var et større ork den gang.

-Jeg var jo ikke veldig overvektig. Men jeg var redd for å utvikle livsstilssykdommer med den vekten jeg hadde, sier Jorunn, som regner med at hun ikke var stor nok til å bli prioritert for slankeoperasjon i offentlig helsevesen.

-Jeg hadde nok kommet langt bak i køen, slår hun fast.

Prisen for operasjon på Privatsykehuset Haugesund ser hun på som en investering for livet. Hun har fått en langt bedre helse.

-Jeg har fått mer energi og utholdenhet. Humør og selvbilde er også annerledes i dag, og jeg kan se meg i speilet igjen, sier hun fornøyd.

  • 65
  •  
  •  
  •  
  •  

Legg igjen en kommentar

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.